Overstappen naar wordpress? Dit moet je weten

Overstappen naar WordPress? Dit moet je weten

Ben je van plan om over te stappen naar WordPress, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, je bent niet de enige. WordPress is de meest populaire website builder ter wereld en biedt ongekende mogelijkheden voor zowel beginners als ervaren website-eigenaren. Maar voordat je de overstap maakt, is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van wat WordPress is, waarom je zou overstappen en wat je moet weten om een soepele transitie te garanderen.

Wat is WordPress?

WordPress is een open-source Content Management Systeem (CMS) waarmee je eenvoudig websites kunt bouwen en beheren. Het systeem werd gelanceerd in 2003 en begon als een eenvoudig platform voor bloggers. Tegenwoordig is het uitgegroeid tot een veelzijdig systeem dat wordt gebruikt door miljoenen websites, variërend van eenvoudige blogs tot complexe e-commerceplatformen. Vandaar dat ook meer dan 40% van alle websites over de wereld gemaakt zijn met dit systeem.

Waarom overstappen naar WordPress?

Misschien twijfel je nog of WordPress het juiste platform voor jou is. Laat me je vertellen, er is een reden waarom WordPress de bekendste websitebouwer ter wereld is, en waarom ik dit platform ook gebruik. Hier zijn enkele voordelen van WordPress:

  • WordPress is gratis te gebruiken, waardoor het een toegankelijke keuze is voor iedereen.
  • Het platform is zeer gebruiksvriendelijk, zelfs voor mensen zonder technische kennis.
  • Er zijn duizenden thema’s en plug-ins beschikbaar om je website volledig naar wens aan te passen.
  • WordPress is SEO-vriendelijk, wat helpt bij een betere vindbaarheid in zoekmachines.
  • Het platform is volledig mobielvriendelijk, waardoor je website er op elk apparaat goed uitziet.
  • Je kunt gemakkelijk nieuwe functies toevoegen zonder dat je opnieuw moet beginnen.
  • Meer dan 40% van alle websites wereldwijd zijn gemaakt in WordPress: WordPress heeft dus een enorme community en er is heel veel informatie over te vinden

Wat heb je allemaal nodig?

Voordat je overstapt naar WordPress, is het belangrijk om te weten wat je allemaal nodig hebt. Sommige dingen kun je misschien al hebben bij een ander platform en andere dingen zou je misschien nog moeten halen.

Domeinregistratie

Om een website te kunnen maken heb je een domeinnaam nodig. Heb je al een website of webshop, dan heb je al een domeinnaam. Is dat niet het geval of wil je een andere domeinnaam, dan zul je eerst je domeinnaam moeten laten registreren. Domein registratie kun je bij de meeste bedrijven doen voor ongeveer €10 per jaar.

Hosting

Naast een domeinnaam heb je ook hosting nodig om een website te kunnen bouwen. Omdat veel mensen niet snappen wat hosting inhoudt zou ik het simpel uitleggen met die voorbeeld.

Stel je voor dat je een huis wilt bouwen. Je hebt een stuk grond nodig om dat huis op te zetten. Bij websites werkt het net zo: de website zelf is als het huis, en de hosting is als het stuk grond waar je het huis (de website) op bouwt.

Hosting is een dienst waarbij je ruimte huurt op een computer (server) die continu verbonden is met het internet. Deze server zorgt ervoor dat je website bereikbaar is voor iedereen die het wil bezoeken. Zonder hosting kan niemand je website zien, net zoals je geen huis kunt bouwen zonder een plek om het neer te zetten.

Zelf gebruik ik voor mijn website de hosting van Hostinger. Dit is ook 1 van de grootste bedrijven voor webhosting en domeinregistratie. Ik raad dit zeker aan omdat als het gaat om hosting wil je gewoon iets wat betrouwbaar en snel is en dat heeft hostinger allemaal.

E-mail hosting

Bij ieder webhostingpakket krijg je ook e-mail hosting, zodat je een info e-mailadres krijgt. Dit e-mailadres is gekoppeld aan je domeinnaam en staat natuurlijk een stuk professioneler dan een hotmail of gmail adres.

Hoe begin je met WordPress?

Als je een domeinnaam en hosting hebt, kun je beginnen met het maken van je website. Hier zijn een paar stappen om een nieuwe website te maken in WordPress:

1. Installeren van WordPress

Zodra je een domein en hosting hebt, kun je WordPress eenvoudig installeren via een installatieprogramma dat de meeste hostingproviders aanbieden. Je maakt daarin een gebruikersnaam en wachtwoord en de hostingprovider zal dan WordPress voor je installeren.

Content van je oude website importeren

Als je al een website hebt en gebruikt maakt van platforms zoals Wix, Jouwweb, Joomla, Mijnwebwinkel of Shopify vraag je je zeker af of je content kan overzetten naar WordPress. Het zou natuurlijk veel tijd besparen als je bijvoorbeeld je texten, fotos, producten, etc niet opnieuw hoeft in te voeren.

In sommige gevallen kun je content gedeeltelijk importeren, maar dit is meestal niet aan te raden. WordPress werkt namelijk met een heel ander systeem, waardoor de geïmporteerde content vaak niet goed wordt weergegeven. Uiteindelijk ben je dan alsnog veel tijd kwijt aan het aanpassen en optimaliseren van je website.

2. Een WordPress-thema kiezen en aanpassen

Zodra je WordPress hebt geïnstalleerd, is de volgende stap het kiezen van een WordPress-thema. Een thema is een basisontwerp dat je kunt aanpassen en afstemmen op jouw huisstijl. Dankzij WordPress-thema’s kun je eenvoudig een professionele website of webshop bouwen!

Ik werk zelf ook vaak genoeg met WordPress-thema’s, omdat dit me in staat stelt om mijn website-pakketten betaalbaar te houden voor startende ondernemers. Bovendien kunnen klanten, nadat ik hun website heb opgeleverd, zelf eenvoudig aanpassingen doen.

Gratis of betaald WordPress-thema?

Binnen WordPress kun je kiezen uit gratis thema’s, maar je hebt ook de mogelijkheid om een thema te kopen via platforms zoals ThemeForest, Etsy of Creative Market. Ik raad sterk aan om voor een betaald thema te gaan, omdat deze vaak meer ingebouwde functies bieden dan de gratis varianten. Denk aan verschillende lay-outs voor de homepage, vooraf ingestelde pagina’s zoals ‘contact’ en ‘over ons’, en een ingebouwd inschrijfformulier voor nieuwsbrieven. Kies een thema dat past bij jouw visie en doelen voor je website.

3. Belangrijke plugins

Plugins in WordPress zijn kleine softwaretoepassingen die extra functionaliteiten toevoegen aan je website. Denk bijvoorbeeld aan contactformulieren, SEO-tools, beveiligingsfuncties of integraties met sociale media. Met plugins kun je eenvoudig je website uitbreiden zonder dat je zelf hoeft te coderen. Het lijkt eigenlijk een beetje op apps die je download van de Iphone store. Hieronder heb ik een paar essential plugins die ik zelf en op mijn klanten hun websites toepas.

  • Elementor: Populaire page bluider om je website in te richten zoals jij dat wil.
  • Google site kit: Voor inzicht in je bezoekers gedrag en om te zien hoeveel je bezoekers krijgt op je website.
  • Rank math: Een van de meest populaire SEO-plugins. Het helpt je om je website te optimaliseren voor zoekmachines, waardoor je zichtbaarheid en verkeer kunnen toenemen.
  • Updraft plus: Handig om back-ups te maken van je website.
  • Woocommerce: Als je producten/diensten wilt verkopen en klanten jou via de website wil laten betalen heb je dit nodig.
  • Contact form 7: Maak mooie formulieren op je website.
  • Lite speed cache: Zorgt dat de website snelheid wordt verbeterd.

Er zullen ongetwijfeld nog meer plugins zijn die je op je website wilt toevoegen, maar let op dat je niet te veel plugins installeert, omdat dit je website kan vertragen. Bepaal daarom zorgvuldig welke plugins je echt nodig hebt.

4. Je website vullen met content

Als je alle stappen hebt doorlopen, is het eindelijk tijd om je website in te vullen. Het toevoegen van teksten, afbeeldingen en producten kost misschien wat tijd, maar dit is juist het leuke gedeelte! Je website begint nu echt vorm te krijgen en de lancering komt steeds dichterbij – spannend!

5. lanceren en onderhoud

Je website is helemaal klaar, dus het is tijd voor de lancering! Dit is het moment waarop je al je harde werk met de wereld kunt delen. Zorg ervoor dat alles goed is getest, van je contactformulieren tot je betaalmethodes. Na de lancering is je website live, maar het werk stopt hier niet.

Onderhoud is namelijk net zo belangrijk. Regelmatig updates uitvoeren van WordPress, thema’s en plugins zorgt ervoor dat je website veilig en optimaal blijft functioneren. Vergeet ook niet om regelmatig back-ups te maken en je content up-to-date te houden. Zo blijft je website altijd in topconditie!

Tot slot

Ik hoop dat ik je met dit artikel wat meer inzicht heb gegeven in het overstappen naar WordPress. Eén ding is zeker: het verhuizen van je webshop naar WordPress is absoluut de moeite waard als je op zoek bent naar meer mogelijkheden en lagere kosten. Bij WordPress ben je, in tegenstelling tot andere platforms, niet gebonden aan een vast abonnement, wat je flink kan schelen in maandelijkse kosten!

Heb je hulp nodig met het overstappen naar WordPress? Neem contact met me op en ik help je graag verder!

Over de schrijver

lambert profiel

Webbrandia

Mijn missie is om het internet te vullen met meer effectieve websites die gebruikers niet frustreren. Ik ben Lambert, een gepassioneerde webdesigner. Ik hou ervan om effectieve en mooie websites te creëren die gebruikers waarderen en begrijpen door de kracht van geweldig webdesign en gebruikservaring.